Seraphim & Kerubim, Melek Hiyerarşisi (1)

Cherubim (Kerubim, Kerrubiyan); Gene Musevilikten devşirilen meleklerden olan Cherubim’in 4 evangelisti temsilen 4 yüzü vardır. Bu yüzler : insan, boğa, kartal ve aslandır. Ayrıca gözlerle kaplı 4 kanadı, aslan bedeni ve boğa ayakları vardır. Cherubim, Cennetteki Hayat Ağacına (Tuba) ve Tanrının Tahtına bekçilik eder.

HANIF TÜRK

Seraphim & Kerubim, Melek HİYERARŞİSİ (1)

Hiristiyanlıkta Melekler

Sahte Dionisos olarak bilinen Hiristiyan düşünürüne göre melekler, her biri 3 melek türü içeren 3 temel düzende (toplam 9 melek türünde) katagorize edilir.

Yüksek Seviye;

Cennette hizmet veren meleklerdir.

Seraphim; Musevilikten devşirilen meleklerden olan Seraphim’in kelime anlamı “alevlenenler”dir. Ayrıca Serpent’ın (Yılan) eşanlamlısıdır. En yüksek seviyeli melekler olarak Seraphim, Tanrının tahtına bekçilik ederler ve Tanrıya övgüler düzerler. Çoğu gravür ve resimde tüm bedenlerini örten 6 kanatlı “insansı” varlıklar olarak resmedilirler.

Cherubim (Kerubim, Kerrubiyan); Gene Musevilikten devşirilen meleklerden olan Cherubim’in 4 evangelisti temsilen 4 yüzü vardır. Bu yüzler : insan, boğa, kartal ve aslandır. Ayrıca gözlerle kaplı 4 kanadı, aslan bedeni ve boğa ayakları vardır. Cherubim, Cennetteki Hayat Ağacına (Tuba) ve Tanrının Tahtına bekçilik eder.

Thrones; Temelde Museviliğin Ophanim ve Erelim meleklerinden devşirilen Thrones, Tanrı Otoritesinin ve Adaletinin yaşayan simgeleridir; ve bu nedenle simgeleri Tanrının Tahtıdır (Throne=Taht). Yazıtlarda; içiçe geçmiş gözlerle kaplı çarklar/tekerler olarak tarif edilirler, ve bünyelerinde bir çok ruh barındırırlar.

Orta Seviye;

Maddeyi ve ruhları yönlendirerek cenneti ve alemi yöneten meleklerdir.

Dominions; Kelime anlamı “Hakimler” olan Dominyonlar, aşağı seviye melekleri düzenlerler ve çok nadiren insanlarla temas kurarlar. Genellikle klasik melekler gibi; 2 kanatlı çok güzel insanlar olarak tasvir edilirler. Diğer meleklerden taşıdıkları parlak asa ve kılıçları ile ayırt edilebilirler.

Powers; “Kuvvetler” ya da “otoriteler” olarak da bilinen bu meleklerin birincil görevi evreni düzende tutmaktır. Savaşçı melekler olarak kötülüğe karşı, özellikle evrini sömürüp fesatlık çıkaranlara karşı savaşırlar. Genellikle miğfer ve zırh giyinmiş ve kılıç-kalkanlı kanatlı askerler olarak tasvir edilirler.

Virtues; “Erdem/Fazilet” olarak isimlendirilebilen bu melekler alamet ve mucizelerden sorumludurlar. Tanrıdan aldıkları güçle sarsılmaz bir masumiyete sahiptirler; ulvi yoldan sapma zayıflığına asla düşmedikleri gibi erdemlerinin kaynağına tereddütsüz bir şekilde yükselirler, ve erdemle doldukça dolarlar.

Alt Seviye;

Tanrı ile insanlar arasında habercilik yapan, insanları koruyup yönlendiren meleklerdir.

Principalities; Kelime anlamı “yönetici” olan bu melekler, insan topluluklarını (uluslar, kavimler…vb) kollayan meleklerdir. Taç giymiş ve asa taşır vaziyette tasvir edilirler ve kendinden aşağı seviye meleklerden oluşan ordusunu yönetirler. Üst seviye meleklerden aldıkları emirleri uygularlar; dünyevi katın eğiticisi ve bekçisi olurlar. Düşünce tohumlarını insanlara ekerler ve böylece sanat ve bilim gibi şeylerin türemesine ilham olurlar.

Archangels; Yani meşhur baş-meleklerdirler ve temelde elçilik görevi yaparlar. İsimlerine hemen aşina olabileceğimiz, Cebrail (Gabriel), Mikail (Machiel), Raphael… vb meleklerdir ve Hiristiyan litaratüründe mezheplere göre birçok Baş-melek tasviri vardır; ve genel olarak toplamda hepsi (alfabetik olarak) şu şekilde sıralanabilir;

Ariel, “Tanrının Aslanı”. Doğal yaşamın koruyucusu.

Azrael, “Tanrının Yardımı”. Ölüm meleği.

Chamuel (Camael), “Tanrıyı Gören”. İnsanlara sevgi ve merhamet aşılar.

Gabriel, “Tanrının kudreti”. Tanrı hikmetinin ve gizemlerinin habercisidir.

Haniel, “Tanrının Zerafeti”. İnsanlara ilham verir.

Jeremiel, “Tanrının Merhameti”. Ölümden sonra insanlara yardım eder.

Jophiel, “Tanrının Güzeli”. İnsanın iç güzelliğini ortaya çıkarır.

Metatron, “Değişim”. İnsandan Baş-melek durumuna yükselen iki melekten biridir (diğeri kardeşi Sandalphon). İnsanlara genel anlamdan rehber olur. (İslam’da ki Hızır/İlyas’a denk olduğuna dair spekülasyon da vardır, bkz. Magic in İslam)

Michael , “Kim Tanrı gibidir ?”. anlamında olan Michael, genellikle düşmüş melek Lucifer‘e mızrakla saldırırken tasvir edilir. İnsanlara amaç aşılar.

Raguel, “Tanrının Dostu”. Adalet meleği gibidir, insanın doğruyu görmesini sağlar.

Raphael , “İyileştirici Tanrı”. İnsanları ruhsal ve bedensel olarak iyileştirir.

Raziel, “Tanrının Gizemi”. İnsanlara bilgelik ve inanç aşılar.

Sandalphon, “bereber, birader”. İnsandan Baş-melek durumuna yükselen iki melekten diğeri ve Metatron’un kardeşidir. Kardeşi gibidir.

Uriel , “Tanrının Işığı”. İnsanlara bilgi ve bilgelik aşılar.

Zadkiel, “Tanrının Doğruluğu”. İnsanlara bağışlayıcılık aşılar.

Angels; Musevilikteki “Malakim” meleklerinden devşirilen bu melekler en basit ve tanıdık meleklerdir. Direk insan işleri ile ilgilendiklerinden bir çok çeşit görevleri olabilir; koruyucu, haberci, yönlendirici… vb..